Премахване на петна и миризми от домашни любимци.

Премахване на петна и миризми от котешка урина.

 

Препоръките за домашно приготвени препарати за почистване на котешки петна от урина са широко разпространени в интернет, и обикновено включват комбинация от оцет, водороден пероксид и сода за хляб. Разбира се, много хора имат проблем с почистването на петната от котешката урина, просто се опитват да изчистят урината, по същият начин както чистят всяко друго петно, само за да разберат по-късно ,че по-този начин не се получава. Всъщност, използването на традиционни почистващи препарати за премахване на петна от котешка урина “запечатва” петното. Това прави миризмата от урина още по-трудна за отстраняване с подходящите препарати.

От огромно значение ,и химически важно е ,да се използват ензимни препарати при почистване на котешка урина. Домашно приготвените смеси или типичните домакински препарати просто не съдържат необходимите съставки, за да премахнат всички компоненти на котешката урина. Оцетът и содата за хляб временно неутрализират миризмата, а пък водородния пероксид с 30% повече окислява от хлора. Но котешката урина се състои от неща, които изискват специални ензими за разграждането на химическите й връзки.

Състав на котешката урина:

Урея

Уробилин (Жлъчен пигмент в урината, получен от уробилиногена чрез окисляване при стоене на урината на въздуха)

Пикочна киселина

Натрии

Други електролити

Креатинин

Феромони

Бактерии – обикновено са 5 различни щама.

Когато котешката урина изсъхва, уреята се разгражда от бактериите. Това е, което прави урината да мирише на амоняк. С по-нататъшното съхнене се образуват тиоли, което означава, че предметът или меката тъкан остават завинаги белязан от миризмата на котешка урина.. (Миризмата на тиоли я има и при скунксовете, това е най-силната съществуваща миризма ! В урината им се съдържат същите протеини като в котешката урина, която създава тази отвратителна и неразрушима миризма.)

Уреята и уробилина не са трудни за почистване. Уреята, уробилина, креатинина и феромоните са разтворими във вода. Обикновенните традиционни домакински почистващи препарати биха се справили с тези съставки. Това е и отговора защо водородният пероксид, оцета, содата за хляб първоначално дават резултат при отстраняване на проблема. Но решаването на проблема с миризмата не се решва просто така!

Пикочната киселина и нейните соли са останали след такъв вид интервенция ,защото пикочната киселина не е водоразтворима и третирането й с каквито и да е водни разтвори не я разгражда. В следствие на тaзи пикочна киселина, миризмата от котешка урина има период на полуразпад от шест години.

Ето защо е абсолютно необходимо да се използват препарати, които могат да разградят пикочната киселина на котката. Сапун, оцет, сода за хляб, амоняк, хлор и водороден пероксид (назоваваме най-често използваните препарати), са химически неспособни да я неутрализират. Тези препарати и ароматизатори замаскират или премахват миризмата временно, тъй като те неутрализират други съставки от котешката урина. Но когато урината е изложена на влага, солите на пикочната киселина от урината кристализират. Този процес връща отново миризмата, тя не винаги може да бъде подушена от човешкия нос, но по-чувствителните хора към миризми я усещат. А миризмата на урина извън котешката тоалетна подтиква коткта отново да пикае извън нея, това е нещото, което доста озадачава стопаните на тези животни, предполагайки, че са се справили с доста старателно с проблема.

Единственото нещо, което може да разгради пикочната киселина, трайното премахване на миризмата й , това са специални препарати съдържащи ензими. Ензимите разграждат пикочната киселина на въглероден диоксид и амоняк, след това двата газа лесно се разпадат. Поради тази причина ензимите се осатавят да работят, докато изсъхнат. Нужно е време ензимите да направят реакции те си, за да разградят солите на пикочната киселина, което позволява на получените газове да се изпарят.

Не всички ензимни почистващи препарати са еднакво ефективни. Добрите ензимни почистващи препарати обикновено са малко по-скъпи от останалите. Евтините биха работили, но ще трябва да се нанасят многократно (и вероятно това ще струва толкова, колкото по-скъпите ензими)

Ако нямате такъв препарат или не знаете от къде да си закупите, може да се свържете с Нас за съвет тук в чата или на телефоните, които са оставени. Ние използваме за почистване на нашите клиенти два препарата, които неутрализират освен миризмата на тосина, така също и биологичната миризма.

Разбира се всеки почистващ препарат трябва да се използва правилно. Повечето ензимни препарати се предлагат в спрей бутилки. Това е подвеждащо, защото просто да се пръска с ензимите върху петно от урина, не би довело до пълнотo почистване на петното и миризмата. Даже и ензимите да са високо концентрирани и да се изпръскат наведнъж върху мястото с урина е възможно миризмата да не бъде напълно неутрализирана. Трябва да се знае, че “Пръскането не работи добре”!!! Правилният начин за използване е препарата да се излива равномерно върху петното, и след това да се остави да престои докато изсъхне.

УКАЗАНИЕ

Правилно използване на ензимните препарати върху току що маркирано от котка петно:

1. Ако е възможно отстранявате и абсорбирате максимално количество от субстанцията на урината ако сте станали свидетели на деянието.

2. Трерирате засегнатото място с почистващите ензими, като изсипвате върху петното препарата.

3. Оставете ензимите да действат в продължение на 10-15 минути.

4. След това отстранявате разграденото от препарата, колкото е възможно. Ние използваме екстракторни машини за целта или прахосмукачки с воден филтър.

5. Пак третирате с  препарата, като изливате върху петното внимателно и го оставете колкото време му е необходимо докато изсъхне.

Може да покриете мястото с капак, добра идея е. Това би предотвратило котката да пикае на същото място отново, докато ензимите работят. Също би предпазило и членове на семейството да седнат върху мокрото място. Някои хора поставят алуминиево фолио отгоре, други пък слагат капака от коша за пране, може да се сложат и чисти хавлиени кърпи. Има различни решения.

Същата процедура се прилага и върху стари петна. Но трябва да се има предвид, че едно старо петно може да изисква два или три пълни цикъла третиране с ензими,докато петното напълно бъде почистено.

Възглавници и матраци могат да бъдат почистени също по описания начин.

По големите възглавници и матраци изискват няколко третирания, за да бъде премахната напълно урината от котка. Може да има затруднение с почистването на възглавници, ако са доста дебели и урината е попила в дълбочина, защото прахосмукачката може да не изтегли цялата обработена субстанция. Но бъдете сигурни, диваните, матраците и килимите Ви не са за изхвърляне, ако котката е уринирала отгоре. Решение за почистване има!………………….

Премахване на петна и миризми от кучешка урина.